Erytritol – ett fantastisk sockersubstitut
Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska uppbyggnad har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.
Erytritol skiljer sig från kolhydrater som till exempel socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat via urinen. Erytritol är för den skull passande för den som vill äta en lågkolhydratkost och undgå de onödiga kolhydraterna.
Erytritol produceras genom att jäsa druvsocker. Genom att tillägga vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är till fullo okonstlad.
Därtill innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är briljant i jämförelse med vanligt socker som består av 400 kalorier per 100g. sötningsmedel till diabetiker
Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar ge en upplevelse av att tungan kan kännas kylslagen. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om liknande kylande effekt som Xylitol och mentol äger.
Intag av erytritol innebär inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol enastående åt diabetiker.
En klar fördel med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ungefär 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.
Eftersom andra sockeralkoholer är större blir de endast partiellt absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser och fettsyror, vilket kan medföra lös mage.
I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i dryck eftersom det finns en ökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet inbegripa samma lagstiftning.
Erytritol bör ej intas 3 år efter produktion ifall man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men egentligen har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.
Erytritol säljs under åtskilliga varierande varumärken. Bland annat som Strösöt genom Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som innehåller 500 gram. Strösöt passar perfekt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma samt dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar dessutom som en antioxiant.