Sötningsmedel för sockersjuka gör livet som insulinkänslig lite lättare
Det finns en del annorlunda sötningsmedel för sockersjuka på marknaden, somliga är bättre än andra, men det kommer till slut till egen smak och hur pass lättillgängliga de olika varianterna är.
Det vanligaste sötningsmedlet som finns är aspartam, det finns i de flesta light-drycker samt i mycket övrigt där man har velat avstyra socker. Alltemellanåt kan sötningsmedel affektera blodsockret fastän det inte innehåller något faktiskt socker, men kroppen luras av den söta smaken.
Ett annat sötningsmedel som oxå är vanligt är Sucralose. Sucralose tillverkas av vanligt rörsocker genom en modifiering av molekylerna. Det har inga kalorier i ren design, men finns som pulver där man har tillsatt maltodextrin som skänker några få kalorier och kolhydrater, men fortfarande så en aning att de har enormt liten eller ingen effekt på systemet. Kör man med kolhydratreducerad kost, till exempel, så håller man inte ur ketos blott för att man äter något med sucralosepulver. I Sverige säljs Sucralose under varumärket Splenda på www.allt-fraktfritt.com.
Ett övrigt sötningsmedel för diabetiker är Stevia. Stevia är en naturprodukt som växer i Japan. Där är Stevia det vanligaste sötningsmedlet samt står för 40 % av marknaden. Man har ännu inte totalt godkänt Stevia på den europeiska marknaden alldenstund man anser att vissa tester på biverkningar inte är helt entydiga. På många andra ställen är emellertid Stevia både accepterat och populärt. Att det är en naturprodukt samt inte artificiellt sötningsmedel gör att man gärna testar Stevia som dessutom är extremt sött. Man ska absolut föga steviakoncentrat för att söta sitt fika alternativt sina bakelse samt sju gram har man satt som rekommendation på maximalt dagsintag.
Diabetiker lider av annorlunda typer av rubbningar i insulinfunktionen. Art 1 sockersjuka producerar inte eget insulin eftersom kroppen börjat slå ut insulinet som fanns som främmande inkräktare, vilket snabbt kan bliva en riskabel belägenhet om man inte behandlas. Behandlingen består av tillsatt insulin igenom små sprutor fyra gånger per dag. Det är en åkomma man måste bilda sig att leva med alldenstund det ännu inte upptäckts något kur.
Art 2 diabetiker kan ha ont av olika former av insulinkänslighet. Antagligen har ens celler minskad duglighet att reagera på insulinet, alternativt så produceras inte tillräckligt med insulin i bukspottskörteln.
Medan typ 1 diabetes främst drabbar unga personer så drabbar typ 2 sockersjuka framförallt äldre personer. Är man överviktig och/eller rökare så är risken större att drabbas. Typ 2 diabetes kan ofta hållas i schack med hjälp av ändrade kostvanor och eventuellt viktnedgång, i annat fall kan man få botemedel. Få fall får insulinsprutor för typ 2 sockersjuka, men det händer.
Blott för att man är sockersjuka så betyder det inte att man vill avstå från sötsaker och då är sötningsmedel för sockersjuka en behändig produkt.
Det är inte bara diabetiker som gagnas av sötningsmedel, allt fler väljer bort socker och kolhydrater för viktrelaterade anledningar. Igenom att exkludera kolhydrater ur sin kost så kan man ganska lätt gå minska till sin målvikt, men då är exakt socker en enorm brottsling. De sötningsmedel för sockersjuka som finns lämpar sig ja lika bra för de som följer kolhydratreducerade dieter i stil med Atkins och LCHF.