Sötningsmedel gravid – okej alternativt inte?
Sötningsmedel gravid är omdebatterat. Somliga säger att sötningsmedel går bäst för gravida att äta medan andra menar att man bör avstyra. Ett litet antal anser att vissa sötningsmedel håller bäst, men helst i begränsade mängder.
De sötningsmedel som idag finns på marknaden skiljer sej från varandra på många fasoner. Vissa är helt artificiella, andra kommer från naturliga råvaror. Vad de samtliga har gemensamt är att de är fattiga på alternativt totalt fria från kalorier samt kolhydrater vilket passar allt från bantare till diabetiker alternativt sådana som blott i allmänhet vill dra dra ner på sockerintaget.
Det vanligaste sötningsmedlet som finns är aspartam samt medan det emellanåt förekommer hysteriska varningar om aspartamets ämnen som kan accelerera risken att drabbas av blodcancer, bröstcancer och lymfcancer så finns det andra forskningsrapporter som påvisar att aspartamet inte kan kopplas till cancer. Enligt livsmedelsverket i Sverige är aspartam inte farligt, i måttliga doser. Gravida kvinnor rekommenderas dock att försöka hämma sitt intag av aspartam, mest för säkerhets skull. Aspartam innehåller lika mycket kalorier som socker, men är ungefär 180 gånger sötare, så mängderna aspartam som behövs resulterar mestadels i ett kaloriantal som är så lågt att det är svårt att beräkna. Aspartam är vanligast i klar livsmedel men finns också som bordssötningsmedel under namnen Canderel samt Equal.
Ett annat vanligt sötningsmedel är Sucralose. Sucralose är gjort på riktigt socker igenom att man har modifierat sockermolekylerna. Det är alltså baserat på naturlig råvara. Det är 600 gånger sötare än vanligt socker samt kräver nämligen enormt små mängder för att ge sötma, därmed har det inte heller några kalorier – i princip. Sucralose är på flera fason att föredra före aspartam, exempelvis så tål sucralose upphettning, därtill syrahaltiga respektive basiska miljöer. Sucralosepulver är t ex bra till sockerfri bakning. Sucralose kan heller inte lagras i människans kroppsvävnad alldenstund ämnet är vattenlösligt. Sucralose har inte mottagit samma kritik som aspartam och några direkta hälsorisker finns inte påvisade. Som sötningsmedel gravid bör Sucralose vara det bästa alternativet.
Sucralose går nu att anskaffa i Sverige på www.allt-fraktfritt.com, det säljs under varumärket Splenda och finns både som stoff som spätts ut med maltodextrin och som sacketter. Maltodextrinet gör att kalori samt kolhydratmängden ökar lite, men hålls fortfarande hyfsat låga att det kan användas av de som följer dieter av annorlunda slag.
Stevia är ett tredje sorts sötningsmedel, som faktiskt är en totalt naturlig produkt. Det finns en planta i norra Sydamerika som är oerhört söt samt i Japan står Stevia för 40 % av sötningsmedelshandeln. Stevia är kalorifritt, kolhydratfritt och har inget i GI, men samtidigt ca 300 gånger sötare än socker. Stevia är ännu inte godkänt i de flesta Europeiska länder, alldenstund man inte känner till nog om hurdan ämnet bryts dra ner kroppen, man har sett cancerogena egenskaper hos hanråttor plus att man har prövat ämnet för lite för att kunna vara säker på att inga farliga effekter förekommer.
Det håller emellertid lätt att finna Stevia på internet och håller man sej till under 7 gram per dag så verkar Stevia vara lite av en drömprodukt när det innefattar sötningsmedel. Som sötningsmedel gravid är det dock inte att förespråka exakt av anledningen att man inte har genomfört fullgod research av Stevias influens på gravida kvinnor samt deras foster.