Vattenlösliga kostfibrer äger positiva hälsoeffekter
Människor strävar ständigt efter att uppnå goda hälsoeffekter. För den saken skull är det flera faktorer som spelar in. Dels fysik träning och motion, men självfallet har också kosten en viktig roll. Men det förekommer en del myter om kosten. Emellanåt råder det delade meningar om vad i kosten som ger bättre eller sämre hälsoeffekter.
Det finns en skillnad mellan fibrer som inte en överdriven skara personer vet. Fibrer finns i två olika typer som skiljer sig på så sätt att de skänker varierande hälsoeffekter. De olösliga fibrerna är egentligen överskattade samtidigt som de vattenlösliga kostfibrerna står för de främsta positiva hälsoeffekterna.
Fibrer är faktiskt en typ av kolhydrater, och kolhydrater som förekommer i vegetabiliska livsmedel såsom till exempel baljväxter, grönsaker, frukt och olika sädesslag. Det är inte allt för ofta som produkterna med en rejäl halt fibrer faktiskt består av just vattenlösliga kostfibrer. Vanligen innehåller produkter med rejäl fiberhalt istället olösliga fibrer som vetekli och cellulosa som dessvärre inte har samma goda hälsoeffekter som vattenlösliga fibrer bidrar till.
Ett typiskt missförstånd är att produkter som består av mycket fibrer därav skulle vara hälsosamma. Vanligtvis kan man säga att fibrer är bra åt magsmältningen, och det gäller både olösliga kostfibrer samt vattenlösliga kostfibrer. Bägge sorterna av kostfibrer funkar som utfyllnad samt medför så att tarminnehållet ges rätt konsistens.
Båda sorterna av fibrer har förmågan att de passerar tarmkanalen utan att kroppen tar upp varken näring eller energi från dem. Men fibrernas passering är ändå bra eftersom matsmältningen då fungerar bättre. Tarmarna får arbeta mer och hålls i trim på ett bra vis.
Har man problem med magen får man dock tänka sig för, och de olösliga fibrerna måste undvikas i högre utsträckning då magen kan erfara dem som väldigt krävande. Mot bakgrund av det så behöver en fiberrik kost inte nödvändigvis vara någonting bra. Såtillvida man inte tänker på att äta sådan kost som istället består av stora mängder vattenlösliga fibrer.
För att få i sig mycket vattenlösliga kostfibrer är det betydelsefullt att inta rikligt med grönsaker samt frukt. Men somliga anser att det är smidigare att äta diverse kosttillskott som nuförtiden finns tillgängligt på marknaden. Det många människor dock inte vet är att det blir betydligt dyrare att inhandla kosttillskott än att få i sig vattenlösliga kostfibrer på naturligt vis. Att istället inhandla en påse psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst fungerar som ett utomordentligt substitut för kosttillskotten – och billigare dessutom.
Den främsta egenskapen hos de vattenlösliga fibrerna är att de är gelbildande. När vätska samt de vattenlösliga fibrerna kommer i förbindelse så får de vattenlösliga fibrerna effekten att de kapslar in de andra ämnena i kroppen och förlänger matsmältning. Självklart får kroppen då bättre förutsättningar att ta upp näring samt energi. Dessutom innebär processen att blodsockret stiger i en måttlig takt.
Vattenlösliga kostfibrer förebygger diabetes då insulinkänsligheten blir bättre. Samt blod- och kolesterolnivåerna sänks i blodet.
Vattenlösliga fibrer binder gallsalter som följer med fibrerna med avföringen. För att levern ska ges möjlighet att skapa nya gallsalter tvingas den bryta ner kolesterol. En följd av det blir att det negativa kolesterolet LDL reduceras. På sikt medför det att risken att råka ut för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning minskar.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer som många uppskattar är att de kan bidra till viktminskning och vara GI-sänkande om intaget blir tillräckligt stort.