Vattenlösliga kostfibrer – för en bättre hälsa
Fibrer tillhör gruppen kolhydrater. Dessa kolhydrater förekommer i vegetabiliska livsmedel som till exempel frukt, baljväxter, grönsaker och diverse sädesslag. Fibrerna är uppdelade i lösliga – och vattenlösliga kostfibrer, men det är de vattenlösliga fibrerna som ger bäst hälsoeffekter. Dessvärre består produkter med höga fiberhalter allt för sällan vattenlösliga fibrer utan istället olösliga fibrer som cellulosa samt vetekli som inte har liknande hälsoeffekter.
De olösliga fibrerna absorberar rikliga mängder vatten och följaktligen är det extra betydelsefullt att få i sig mycket vätska för att väga upp förlusten. Den egentliga främsta egenskapen med olösliga kostfibrer är att de funkar som utfyllnad och medför att det blir bra konsistens på tarminnehållet.
Men den som upplever problem med magen ska helst inte inta för mycket av de olösliga fibrerna då magen kan uppleva dessa fibrer som väldigt påfrestande. En kost som består av stora mängder fibrer behöver inte nödvändigtvis vara bra. Dessutom delar även vattenlösliga kostfibrer egenskapen att funka som utfyllnad. Ett rejält intag av vattenlösliga kostfibrer kan dock påverka tarminnehållets konsitens.
Vad som är generellt gällande för fibrer är att de tar sig igenom mag- och tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. De är följaktligen varken näringsgivande eller energigivande. För att vår matsmältning ska fungera på ett optimalt sätt är fibrerna dock betydelsefulla. Tarmarna hålls i trim på ett önskvärt sätt då fibrerna får dem att jobba mer.
Vattenlösliga kostfibrer har en lång rad egenskaper som har inverkan på hälsan positivt. De kan förslöa processen gällande kroppens upptag av blodsocker. Det innebär att den glykemiska belastningen inte blir lika hög och att en jämnare nivå av blodsockret uppstår. Vattenlösliga kostfibrer hjälper att förebygga diabetes då insulinkänsligheten blir bättre. Därutöver sänks blod- och kolesterolnivåerna i blodet.
Det som framförallt kännetecknar vattenlösliga fibrer är att de är gelbildande. Det innebär att en form av gel bildas när de kommer i kontakt med vatten som finns i magen. Det innebär att fibrerna ser till att andra ämnen i magen kapslas in – något som bidrar till en förlängd matsmältning. Det är bra bland annat på så vis att det sker en långsammare tömning av magsäcken samt att blodsockret stiger i lagom takt.
Övriga fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att ett tillräckligt intag kan ge upphov till viktminskning samt vara GI-sänkande.
Vattenlösliga kostfibrer äger en bindande verkan på gallsalter. Dessa salter följer med fibrerna med hjälp av avföringen. För den skull måste levern producera nya gallsalter, vilket medför att kroppen då tvingas bryta ner kolesterol som består av gallstenar.
Det innebär att det negativa kolesterolet LDL blir mindre. En sådan reduktion medför i sin tur att risken att drabbas för hjärt- och kärlsjukdomar samt åderförkalkning reduceras. Det medför att intag av vattenlösliga kostfibrer äger förebyggande effekt för den sortens problem.
Den som vill få i sig just vattenlösliga fibrer måste äta mycket frukt och grönsaker. Det är naturliga fibrer som förvisso finns i olika kosttillskott som har lanserats. Men faktum är att det blir mycket dyrare att få i sig de vattenlösliga kostfibrerna den vägen. Det fungerar helt utmärkt att till exempel istället handla en påse med psylliumfrön i vilken välsorterad livsmedelsbutik som helst.