Vattenlösliga kostfibrer och dess effektivitet
Många personer befinner sig i en konstant strävan efter att leva så hälsosamt som möjligt. Och varför skulle man vilja undvika det när det fullständigt kryllar av olika goda hälsoeffekter att få del av. Vårt fysiologiska välbefinnande utgörs i regel av gynnsam motion och träning, och goda kostvanor. För att optimera intaget av bra kost så ska man ju även ha kunskaper om vad som verkligen är god kost. Genom en ökad medvetenhet kan man stimulera sin hälsa ännu mer.
Det pågår en aktuell diskussion gällande fibrer och dess nyttighet. Allt fler menar att fibrerna egentligen inte är så nyttiga som vi vill tro. Överlag kan man säga att fibrer är bra men det är en sanning med viss modifiering. Faktum är att fibrerna tar sig igenom tarmsystemet utan att kroppen fångar upp varken energi eller näring från dem. Men vad är då fibrerna bra för?
Fibrer är i sig ingenting negativt då de har som främsta uppgift att fylla ut magen samt hålla igång tarmsystemet. De är alltså mycket bra för matsmältningsprocessen, och alla fibrer äger en mättande funktion.
Det finns två typer av fibrer, vattenlösliga och olösliga fibrer. Forskning har påvisat att det är de vattenlösliga fibrerna som skänker de bästa hälsoeffektera. Olyckligtvis är det inte allt för vanligt som produkterna med hög deklaration av fibrer faktiskt innehåller just vattenlösliga fibrer. Vanligtvis handlar det om olösliga fibrer såsom vetekli samt cellulosa.
De vattenlösliga kostfibrerna är gelbildande vilket är utmärkande. De vattenlösliga fibrerna ser till att kapsla in de övriga ämnena som passerar magen med hjälp av denna gel. Det medför att kroppen på ett mer effektivt sätt kan ta upp näring samt energi. Processen uppstår när fibrerna kommer i kontakt med vätska i magen. Magsmältningen får en förlängd process vilket är positivt för tarmsystemet. Tömningen av magsäcken sker sålunda långsammare men därtill får det effekten att blodsockret förhöjs i balanserad takt.
Vattenlösliga kostfibrer gör det möjligt för en bromsning av upptaget av blodsocker. På så vis sänks den glykemiska belastningen och blodsockernivån blir jämnare. Därutöver sänks kolesterol och blodfettsnivåerna i blodet. Insulinkänsligheten blir bättre vilket förebygger sockersjuka. Därjämte reducerar de vattenlösliga kostfibrerna risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar samt åderförkalkning.
Att äta stora mängder frukt och grönsaker är bra för den som vill få i sig de vattenlösliga fibrerna i större omfattning. Faktum är att det nu för tiden finns kosttillskott som består av vattenlösliga kostfibrer, men det finns alldeles briljanta ersättare i livsmedelsbutikerna som till exempel psylliumfrön. Det bästa skälet till att låta bli kosttillskotten är att det oftast kan bli förhållandevis dyrt. Och den som definitivt inte klarar sig utan spannmålsfibrer gör bäst i att inta hela korn eftersom det gör kroppen en större nytta.
En av flera fördelar med vattenlösliga kostfibrer är att de har förmågan att binda gallsalter. Salterna följer därefter med fibrerna med avföringen. Det innebär i sin tur att levern tvingas framställa nya gallsalter.
Även kolesterol består av gallsalter. De vattenlösliga fibrerna medför för den skull effekten att det negativa kolesterolet LDL blir mindre i kroppen. Det är en minskning som medför att risken minskas att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och åderförkalkning.