Artificiella sötningsmedel drar minska kaloriintaget
Artificiella sötningsmedel är framtagna för att söta diverse föda, men utan, eller med reducerad mängd av kalorier. De artificiella sötningsmedlen är framställda på kemisk väg med olika substanser som bas. Vanliga sötningsmedel är aspartam samt sucralose.
Aspartam är förmodligen det kändaste samt vanligaste sötningsmedlet ute på marknaden. Det är också en mycket omdebbaterad, omtyckt samt kritiserad substans som vanligtvis delar opp folk i tre läger – de som tar bestämt distans från samtliga lightprodukter innehållande aspartam, de som ät totalt oinsatta samt inte bedömer vare sej risker eller fördelar samt de som älskar aspartamet eftersom det ger en chans att få inta sött utan att få i sej extra kalorier.
Sucralose är ett kemiskt framställt sötningsmedel gjort på naturliga råvaror. Sucralose är det endaste sötningsmedlet som faktiskt är gjort på riktiga sockermolekyler. När man framställer sucralose så modifierar man totalt lätt sockermolekylen samt får fram en produkt som är ungefär 600 gånger sötare än socker, samt 3, 3 gånger sötare än aspartam. Sucralose finns både som sacketter samt som pulver, pulvret är blandat med maltodextrin för att ge mer kropp och passar utmärkt i bakning. Sucralose går ofta under namnen Splenda, SucraPlus samt Cukren ute i handeln. I Sverige köper man Sucralose på www.allt-fraktfritt.com.
Man har i många år diskuterat effekterna på människokroppen efter långt och vanlig användande av annorlunda artificiella sötningsmedel. Aspartam har sagts kunna ge allt från kräfta till ätstörningar och kritikerna är påstridiga. Likväl förbrukas det mer lightprodukter än sockerprodukter i både USA och Europa. Man väljer lightalternativet eftersom man antar att det är bättre för ens hälsa och kilon.
Många artificiella sötningsmedel skickar emellertid signaler i hjärnan om att socker har anlänt, insulinnivån påverkas samt kroppen lagrar därmed fett lättare. Samtidigt kan lightprodukter få igång aptiten så att man istället äter mer, medan socker ger en känsla av mättnad.
Har man inga bekymmer med design och allmänhälsa så borde man unna sej originalversionen av samtliga livsmedel – de med riktigt socker i. Om man däremot kämpar med vikten så kan lightprodukter vara en räddare i nöden när sockersuget slår till. Ehuru kritikerna till lightprodukter är skeptiska till huruvida de artificiella sötningsmedlen hjälper en alternativt stjälper en när man går på någon viss diet så kvarstår det realitet att produkten i sig inte innehåller något socker, inga kolhydrater samt inga kalorier, så litegrann kan man erövra utan att få dåligt samvete eller bryta ett litet antal bestämmelse.
När man följer en kolhydratreducerad diet så får man givetvis inget socker alldenstund fräscht socker är den elakaste av samtliga kolhydrater. Vanligtvis försvinner ens sötsug efter ett tag på en dylik diet, men drabbas man av riktigt sug efter ett tag så kan det vara bra att kunna att det finns alternativ till att dratta i fällan samt inta riktigt socker. Håller man sej till artificiella sötningsmedel som t ex sucralose när man drabbas av sockerbegär så slipper man ängslas för att avblåsa ketosen som är det extra fettförbrännande metaboliska befogenhet som man hamnar i. Det endaste negativa med att hela sötsug med artificiella sötningsmedel är att det kan få igång verksam mer sötsug för en gammal sockernarkoman.