Föda utan kolhydrater är ofta rika på fett alternativt äggviteämne
Livsmedel utan kolhydrater är kött- samt äggprodukter samt somliga grönsaker. Allt som innehar någon form av socker innehåller kolhydrater och alla frukter, plus flera vegetabilier har någon form av sockerart i sig. Vill man leva på en kolhydratfattig diet så får man byta ut dessa missade kolhydrater mot proteiner och fett istället. Man får med andra ord en mättande meny.
Varför skulle man vilja avvika dra ner på eller utesluta kolhydrater ur sin diet? På senare år han man «återupptäckt» kolhydraters dåliga influens på vikten. Man har funnit ut att vi antagligen äter fullständigt för mycket kolhydrater samt – framför allt – fel kolhydrater.
Med fel kolhydrater menas rappa kolhydrater – kolhydrater som snabbt töms ur matsäcken samt letar sej ut i blodet. Dessa får blodsockret att höjas snabbt för att sedan sänkas snabbt åter. Därnäst letar dessa snabba kanaljer sig in i våra fettdepåer för att lagras där oxå blir vi feta. Den enda gång som rappa kolhydrater kan vara vettiga och nyttiga är när vi tränar hårt och behöver mycket tillägg kolhydrater för att idas.
Rappa kolhydrater finns i socker, finmalet, vitt mjöl och spröda föda som t ex kex. Allt som inte behöver bearbetas nämnvärt av magen tar sej snabbt ut i blodet samt hamnar därmed i kategorin snabba kolhydrater. Tvärtom innefattar fiberrika föda med hela korn och frön, kompakt anatomi samt också kolhydratkällor i sammansättning med fett eftersom fett alltid tar lång tid på sej att söka sej ut ur magsäcken. Föda helt utan kolhydrater har antingen sötningsmedel i sej, alternativt så är det förädlade kött- ägg- eller fettprodukter.
Det där med fett är en avverka om man vill gå minska i vikt med assistans av att hålla sej till långsamma kolhydrater. Fettet sänker livsmedlets GI (glykemiska index) och man kan enkel tro att det blott på grund av detta är nyttigt medans det i själva verket är en riktig sockerbomb. Ett bäst exempel här är Snickers som har lågt GI pga. sitt höga innehåll av jordnötter. Vill man gå ner i kilon så gör man egentligen ganska bra i att låta bli Snickers överhuvud taget.
Glykemiskt Index, alternativt GI som man säger i folkmun, är ett sätt som man har tagit fram för att mäta hurdan snabbt ett visst livsmedel är ut som blodsocker i blodet. Det finns GI-tabeller på nätet att begagna sej av om man vill få bättre check.
Vill man ta steget längre så skippar man kolhydrater helt och livnär sej istället på äggviteämne och fett. Gör man det så håller kroppen in i ett befogenhet som heter ketos och börjar elda kroppens fettreserver som primära energikälla. Man tappar på detta vis snabbt överflödiga kilon samtidigt som man får äta fritt av kött och fett. Lever man på en dylik diet, som bl a går under namnet LCHF (Low Carb High Fat), så är det väldigt angeläget att man får i sig mycket fett samt tillräckligt med äggviteämne. Proteinet är viktigt för att se till att kroppen inte tar av muskelmassan för att förändra till energi och fettet är angeläget för att man ska hava energi och kraft. Utan fett blir man klen på en kolhydratreducerad kost. Livsmedel utan kolhydrater – eller med enormt få kolhydrater – är t ex allt kött (dock icke panerat eller marinerat! ), ägg, sallad, ost, smör, keso, kesella, majonnäs, isbergssallad, gurka samt avokado.